Fogászat

Társállataink egyik leggyakoribb és sokaknál állandó problémája a különböző fogászati, szájhigiéniai elváltozások. Kutyák és macskák esetében az emberétől eltérő szájüregi pH érték miatt nem a fogszúvasodás a jellemző, hanem sokkal inkább a fogkövesedés. A fogkő lerakódás a legtöbb kutyát és macskát érinti, mely ha túlzott méreteket ölt, ínygyulladást, paradontosist és egyéb súlyosabb betegségeket okozhat. A fogkőben megtapadó számos baktérium a véráramba kerülve a szívbelhártyán megtapadva szívbillentyű elégtelenséget is okozhat szélsőséges esetekben.

Gazdi szempontból nem elhanyagolható az a tény sem, kutyánk vagy macskánk rossz állapotú szájürege nagyon kellemetlen szagot tud árasztani magából.

Nyulak esetében az állandóan növő fogak nem megfelelő kopása és ezáltal azok túlnövése okoz általában gondot. Ez olyan mértékig fajulhat, hogy a nyuszi nem képes enni és gyorsan az állat elhullásához vezethet. Nyulaknál tehát nagyon fontos a fogak (metsző és örlő is!) szakszerű vizsgálata és szükség esetén korrekciója.
Elengedhetetlen tehát kedvenceink rendszeres fogászati szűrése, ellenőrzése és az állandó szájhigiéniai ápolás ha hosszú ideig egészségesnek és boldognak szeretnénk látni bundás társainkat. Készséggel állunk rendelkezésükre ezen területen is. Ultrahangos fogkőleszedés, foghúzás, fogtályogok kezelése, szájhigiéniai kiegészítők és tanácsadás mind az ön és kedvence jóllétéért.


Szemészet

A szemgolyó és a szemhéjak betegségei szintén gyakoriak társállatainknál. Ezeket néha elég gyógyszeresen kezelni, máskor kisebb-nagyobb műtéti korrekcióval lehet gyógyítani. Szemhéjkorrekciós műtétek, szemgolyó előesés, szemgolyó eltávolítás, szaruhártya fekély műtéti kezelése, Harder-mirigy előesés, valamint magának a szemgolyónak számos gyógyszeres kezelése nálunk helyben megvalósítható.

Bonyolultabb, összetett szemgolyó műtéteknél specialista kollégával működünk együtt.


Fülészet

Gyakorisága miatt szintén kiemelt témakör a kisállatgyógyászatban a fülészet. Háziállataink külső hallójárata jóval hosszabb mint az emberé, ráadásul „L” alakot formál, így sokkal kevésbé szellőzik és nehezebben tisztul a mi fülünknél. Mindemellett a földhöz is közelebb helyeződik, így például a réten szaladgáló kutyus fülébe nagyon könnyen bekerülhet szennyeződés, toklász vagy egyéb idegen test, ami aztán általában kifele már nem jön magától. Mindezen körülmények nagyon hajlamossá teszik őket a külső hallójárat gyulladásokra. Sok esetben ráadásul fertőző eredetű (parazitás) fülgyulladás alakul ki, ami könnyedén átterjedhet az együtt élő többi állatra.

Fontos, hogy ezeket az eseteket rendesen kivizsgáljuk és célzottan, biztonsággal kezeljük a megfelelő fülmosó vagy fülcsepp kiválasztásával, illetve az esetleges idegentestek eltávolításával.

Ennek érdekében otoscopos vizsgálatokat végzünk, szükség esetén mintát veszünk laboratóriumi elemzésre, hogy a lehető legjobban felmérjük a külső hallójárat állapotát.