A mikrocsip egy rizsszemnyi, bőr alá beültetendő egyedi azonosító kód, melyet az erre kialakított mikrocsip leolvasóval lehet detektálni. Amikor a mikrocsip beültetésre kerül, akkor ezzel egy időben a tulajdonos adatait az állat egyedi kódjához hozzárendelve rögzítjük egy központi internetes adatbázisban. Ennek megfelelően a későbbiekben ha az állat mikrocsipszáma leolvasásra kerül, akkor egyértelműen azonosítható és felkereshető lesz a tulajdonos. Ez a rendszer rengeteg elkóborolt, elveszett, ellopott állatnak segített már hazakerülni a gazdihoz!

A mikrocsip előnyei:
– elveszett állatt hazasegítés
– tulajdonvita tisztázás
– külföldi utaztatás

2013 január 1-től kezdve kormányrendelet teszi kötelezővé a 4 hónapos életkort elért kutyák mikrocsippel történő megjelőlését. Ezen felül ha bármilyen okból megváltozik a kutya tulajdonosa, akkor a tulajdonjog átruházása előtt kell a kutyát megjelölni mikrocsippel. Ezt azt jelenti, hogy amennyiben a kölyökkutyát még 4 hónapos kora előtt adják vagy ajándékozzák el, akkor azokat már az eladás vagy elajándékozás előtt meg kell jelöltetni mikrocsippel.
Macska tartásához rendeletileg nem kötelező a mikrocsippes megjelölés de a fent felsorolt esetekben itt is nagy segítséget jelent, ezért mindenképpen javasolt.

Kutya, macska, vadászgörény külföldre történő utaztatása esetén minden esetben kötelező egyéb, később felsorolt intézkedések mellett a mikrocsippel történő megjelölés.

Állatokba mikrochip beültetése steril, parenteralis implantátum formájában invazív jellegű beavatkozás, megfelelő tájanatómiai és egyéb szakmai ismereteket feltételez, ezért a vonatkozó hatályos jogszabály szerint csak állatorvos végezheti, a szakmai irányelvek szabályzatának megfelelően.
A mikrocsipet egy állat életében csak egyszer kell beültetni, tulajdonos váltáskor csak a hozzárendelt adatokat módosítjuk az adatbázisban.

Ha egy állat elpusztul, a tulajdonosnak be kell jelenteni az állatorvosnál, hogy az rögzíteni tudja az elhullás tényét az adatbázisban.