A kisállat útlevél alapfeltétele a külföldre történő kisállat utaztatásnak!

Felhívjuk a tisztelt állattartók figyelmét, hogy ha kutyájuk, macskájuk kisállat útlevéllel rendelkezik, azt minden esetben vigyék magukkal, ha az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség ellen oltáskor), mert ezeknek a vakcinázásoknak az útlevélbe történő bejegyzése fontos! Az útlevél érvényességét a benne igazolt veszettség elleni oltás érvényessége adja meg, és ha ez a bejegyzés elmarad, az útlevél elveszti felhasználhatóságát. Kellemetlen lehet, ha valahol Európai nagyvárosaiban derül ki, hogy az útlevél már réges-régen lejárt.

Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz!

Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.
Mivel az első veszettség elleni oltást 3 és 4 hónapos kor között kell beadni, a 3 hónapos kor alatti állatok (kutya, macska, vadászgörény) általánosságban nem utaztathatók külföldre.

3 hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetében veszettség oltás nélkül is megengedik az állat beutaztatását, de ez az engedmény nem jelent általános mentességet! (Több tagország -pl. Olaszország, Spanyolország- egyáltalán nem engedi meg a 3 hónapos kor alatti kutyák bevitelét veszettség elleni oltás nélkül, mások csak nem kereskedelmi cél esetén adják meg ezt a lehetőséget.) Felhívjuk figyelmüket arra is, hogy ha egy állatot nyilvánvalóan eladási céllal szállítanak egy másik tagállamba, az akkor is kereskedelmi célú szállításnak minősül, ha a szállított állatok száma nem éri el az 5 db-ot! Ebben az esetben a szállításkor mindenképpen eleget kell tenni a kereskedelmi szállításra vonatkozó külön szabályoknak is!

EU tagállamba történő utazás esetén szükséges:
– kisállat útlevél
– mikrocsip
– érvényes veszettség elleni oltás
– féreghajtás
– utazás előtti állatorvosi vizsgálat és útlevélbe történő igazolása
EU-n kívüli tagállamoknál országonként eltérő előírások léteznek, ezért kérjük, hogy a kedves gazdi nézzen utána az adott ország nagykövetségén a teljesítendő feltételeknek. Kérjük időben kezdjék el ilyen esetekben az információgyüjtést, mert egyes esetlegesen előírt vizsgálat akár 1-2 hónapot is igénybe vehet az utazás kezdete előtt.

További információt, részletes leírásokat a témakörben a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján találhat. http://www.maok.hu/allatutlevel